4 Ekim 2011 Salı

SASKI BASKONIA- BİR BASK REKLAM AJANSI



1959 yılında kuruldu bu sevimli İspanyol basketbol takımı. Bask bölgesinde  200 bin kişilik bir şehir olan Vitoria'nın takımıdır. Ancak meraklısı olup araştıranlar harici bu ismini bilen yok gibidir. Belki de bu açıdan dünyanın en ilginç kulübüdür.  Yıllarca Avrupa'nın en önemli basketbol liginde önemli başarılar elde eden bir takımdan bahsediyoruz ve asıl adı bilinmiyor. Adı bilinmeyen en başarılı takımdır desek yanlış olmaz sanırım.

Biraz daha tarihine dalalım kulübün.  1983 yılına kadar Caja de Basconia ismiyle geldiler. 1971 yılında ACB'ye yükseldiler. 1983-1986 yılları arasında muhtemelen bir banka olan Caja Alava ismini kullandılar ki Alava Vitoria'da bir bölgenin adı. Ardından  en bilindik isim geldi. Kulüple özdeşleşen TAU. Asllınd ailginç bir durum söz konusudur burada. Kulüp bir Bask kulübü olmasına rağmen kendisi ile özdşleşen marka bir Valencia merkezli seramik şirketidir. Neredeyse dört yıl geçti Caja Laboral isminin alınmasından sonra ve halen Caja Laboral deyince ardından bir hani TAU vardı ya o işte şeklinde bir açıklama yapmak gerekiyor.

1986-2009 arasında tam 23 yıl boyunca TAU Ceramica/TAU Vitoria/TAU ismi kullanıldı. Bu dönemde takımdan büyük isimler gelip geçti. Ve bir sezon başı baktık ki TAU ortalıkta yok, bir takım var; adı Caja Laboral. O günlerde garip gelmişti aslında.  Bugün garip gelmiyor. 23 yıl sonra yine bir Bask şirketi ile devam ediyor yoluna  Saski. Hem de hedefleri arasında Bask kültürünü korumak olan bir banka ile.

Geçmiş yıllarda zevk veren bir basketbol izletmişti bize Baskonia.O basketbolun çarklarından bazıları aslında  Avrupa basketbolunu izlemem diyenlerin de tanıdığı isimler.

Andres Nocioni:  Arjantin milli takımı ve NBA'de başarı ile mücadele eden ismin Arjantin'den dünyaya sıçraması 4 sezon formasını giydiği  Saski sayesinde olmuştu.

Luis Scola: 7 sezon Baskonia forması giymişti. Adını  da bu forma ile duyurmuştu. Ardından Arjantin milli tkaımı ile daha geniş kitlelere yayılan bilinirliliği NBA ile iyice genişlemişti.

Tiago Splitter: O da 7 sezon boyunca TAU forması giydi. Yıllar içind enasıl geliştiğini görmek, Luis Scola'nın boşşluğunu doldurup ben de NBA yolcusuyum mesajını vermesini görmek gerçekten güzeldi.  Scola ve onun sayesinde  pota altında güzel şeyler seyretmiştik.

Velimir Perasovic:  Doksanların ortasında o da uğradı  bu takıma. Yıllar sonra koçluk da yaptı. 2006 yılında Prag'daki final fourda takımın başında o vardı.

Pablo Prigioni: Adı TAU ile özdeşleşen bir isim Prigioni. Tam 9 yıl bu takımda oynadı.  2yıllık Madrid macerasında bile insanlar onu TAUlu olarak anıyordu. Şimdi son demlerinde yine Baskonia'da.

Igor Rakocevic: Belki de en iyi dönemini bu forma ile yaşadı. Skorer kimliğinde TAU'nun payı yüksek, ona tahammül eden takımı gibi.

Marcelinho Huertas: Brezilya takımındaki oyunu ile dünyada bilinen bir isimdi ama bir yıldız değildi. Yıllarca ACB'de oynadı, hatta bir İtalya yapıp döndü ama kaderini Caja Laboral belirledi. İkinci sınıf bir oyun kurucu olmaktan iki yılda  Barcelona'nın almak için fedakarlıklar yaptığı bir oyuncu haline geldi.

Arvydas Macijauskas: Kalaşnikof belki de bu ünvanı ve NBA biletini TAU'ya borçlu. Kurulan yıldız yaratma tezgahından NBA bileti kaptı. Pek varlık gösteremeden geri döndü ve sakatlıkların etkisi ile kariyerini sonlandırdı. Asla TAU'daki gibi keskin bir şutör izlenimi vermedi, pek çok oyuncu gibi.

 Jose Calderon: TAU'nun tezgahından geçen bir başka günümüz yıldızı. 2005 yılındaki final four ikinciliğinde takımdaydı.

Jorge Garbajosa: Profesyonelliğe ilk adımını burada attı. Sonrasında Malaga forması ile müthiş performans sergileyerek Avrupa'nın en iyilerinden biri oldu.

Predrag  Drobnjak: Yıldızlığa doğru ilk adımlarından birkaçını Efes'de atan oyuncu NBA macerası sonrası  Vitoria'da konaklamış.



Miroslav Beric: 1997-1999 yılalrı arasında Vitoria şehrine uğramış.

Roko Ukic: Hırvat oyun kurucunun ilk sıçrama tahtası idi TAU. Buradan Barcelona'ya , oradan da dolambaçlı bir yolla NBA. Ardından gelişmiş bir şekilde Fenerbahçe Ülker. BElki de kariyerinde oyun geliştirme adına katkı sağlamadığı ender oyunculardan biri Ukic.

Serkan Erdoğan: Ülker ile TAU'ya karşı mücadele etmişti. Bir sonraki sezon belki de bu mücadeledeki performansının karşılığı olarak TAU'ya transfer olmuştu. 2006 Prag ve 2007 Atina final four organizasyonlarında takımının en önemli şutörü idi.

Kaya Peker:  Serkan'ın açtığı kapıdan içeri girip geri dönen bir oyuncu. O geri dönüşten sonra Beşiktaş'ta yaptığı sıçrama dışında hep geri gitti.

Ender Arslan: Yarım sezon kadar burada oldu Ender. Euroleague'de 9/14 lük bir üşlük isabet oranı yakaladı. Hatta ligde oynadığı maçlarda da coşmuştu o dönem. Durmadan üçlük atıyordu. Ama bir yerden sonra normal Ender'e dönünce Türkiye yolları gecikmedi.

Baskonia'nın başarılarına gelirsek:

ACB: 2001-2002,2007-2008 ve 2009-2010 sezonlarında şampiyonluk. 97-98, 2004-2005, 2005-2006 ve 2008-2009 sezonlarında finalist.
İspanya Kral Kupası: 1995,1999,2002,2004,2006 ve 2009 yıllarında şampiyonluk.
İspanya Süper Kupa: 2005,2006,2007,2008 yılında şampiyonluk.
Eurocup: 1994,1995 finalist, 1996 şampiyon.
Euroleague Final Four:  2001 ve 2005 yılında finalist, 2006 yılında üçüncü ve 2007, 2008 sezonlarında sonuncu.

Bu yıl yine pek çok silahlarını kaybetmiş bir şekilde başlıyorlar lige. Üç sezondur  Caja Laboral forması ile Euroleague oynayan Pau Ribas bu yılki yıldız adayları. Geçtiğimiz sezon en fazla attığı sayı 9. Ama bakılmasın bu rakama. İspanya süper kupa karşılaşmalarında  en fazla sayı atan oyunculardan biri kendisi.

Bir parantez  de San Emeterio'ya. Daha iki yıl öncesine kadar rotasyon oyuncusuyken geldiği nokta gerçekten çok değerli. Geçtiğimiz yıl Euroleague'de normal sezonda en çok dakika alan oyuncuydu.


İçinde zeplin dolaştırdıkları hoş salonun adı Fernando Buesa Arena. 10 bin kişilik bir kapasiteye sahip.

0 yorum:

Yorum Gönder