5 Ekim 2011 Çarşamba

YENİ BİR İSİM VE YENİ BİR BAŞLANGIÇ



Anadolu Efes kanadına biraz eğilmek gerekiyor.. Gerçek anlamda zevk veren bir oyun oynanıyor daha yeni tanışan bu takımda. Bir zamanların Tau'su, geçen yılın Maccabi'si ve iki yıl öncenin Barcelona'sı tadındalar. Oyuncular hissettiriyor bunu. Geçen yıldan takımda kalan oyuncular şu şekilde:

Kerem Tunçeri:  32 yaşındaki oyun kurucu son Avrupa Şampiyonası'nda beğenilmese de takımın önemli oyuncularından oalcaktır.  Yıllarını Efes Pilsen forması ile geçiren oyuncu ilk beş için Ilievski ve Doğuş Balbay ile mücadele edecek. Oyunun gidişatına göre Sinan Güler,  Sasha Vujacic ve Tarence Kinsey de bu mevkide rotasyona girebilir.

Cenk Akyol: Takımın oyunu yönlendirebilecek çok oyuncuya sahip olması onun takımdaki az sayıda gerçek manada şutörlerden olmasına rağmen rotasyonda diplere inmesine sebep oluyor. Ufuk Sarıca olmazsa belki de o rotasyona bile giremeyebilir.


Kerem Gönlüm: 34 yaşındaki  savaşçı uzun oyuncumuz yine sakatlıklar ile uğraşıyor. Zaten sakatlık olmasa doping oluyor, bir şey oluyor.  Yaşına rağmen savaşçı özelliği ve enerjisi kon usunda bir kaybı olmayan ve bunların yanına  tecrübesini koyan Kerem, pota altı Avrupa'nın en iyisi olan takımda forma savaşında zorluk yaşayabilir.  Barac ve Ermal'in faul problemine girme potansiyelleri  rotasyon konusunda yardımcısı olabilir.

Sinan Güler:  Son yıllarda milli takımda çok iyi işler yapan oyuncu bunu Efes'e taşıyamadı.  Bunda Efes'in saçma oyuncu ve koç tercihleri de oldu. Ancak bu yıl zemin müsait. Yılın yıldızlarından biri olacaktır.

Efes'in kadrosunda 2 altyapı oyuncusu ile birlikte 15 oyuncu var. 4 oyuncu geçen yılki kadroda yer alıyordu, bu kadroya  9 yeni oyuncu transfer edildi. Takımdan sezon içinde lockout nedneli ayrılabilecek tek oyuncu Ersan İlyasova. Onun da bir yılı Avrupa'da geçirmek istediği bir sır değil.

Doğuş Balbay: Genel kanaat altyapısından yetiştiği Fenerbahçe(henüz Ülker birleşmesi olmamışken)'ye döneceği yönünde olsa da o yeni yapılanamy agiren Efes'i tercih etti. NCAA 'de en iyi savunmacılardan biri olarak gösterilen oyuncunun Euroleague performansı ve alacağı dakikalar merak konusu. Ancak söylentiler üzerinden gidersek Sinan Güler-Kinsey-Doğuş üçlüsü bir arada oynadığında rakip şutörler bayağı üzülecektir.

Vlado Ilievski: 31 yaşındaki Makedon oyun kurucunun Euroleague'de 11. yılı. Kariyerinin çoğunu Union Olimpija'da geçiren Ilievski 2 yıl Barcelona,  birer yıl Roma ve Siena ve yarım sezon TAU formaları giydi. Geçtiğimiz yıl Euyroelague yönetimi ile sorunlar yaşayan ve Euroelague yönetiminin  oyuncularına lisans vermediği Union Olimpija ile top 16 oynarken 15 maçta 34.48 dakika ortalama süre aldı.  10.8 sayı, 2.5 ribaund ve 4.1 asist ortalamaları tutturdu. Geçtiğimzi yılı büyük ölçüde aynı performasnla geçiren oyuncu '11 Litvanya Avrupa Basketbol ŞAmpiyonası'Nın yıldızlarındandı.

Tarence Kinsey: Son dört yılının üçünü Fenerbahçe Ülker  ile Euroleague ve TBL'de geçiren Kinsey diğer sezonu Cleveland ile NBA'de geçirdi. Savunmacı yönü kuvvetli olan oyuncu Fenerbahçe Ülker'de 22.16 dakika ortalama süre aldı. Bu sürenin bir kısmında yaşanan sakatlıklar nedeniyle oyun kurucu pozisyonunda oynadı. Aslında Fenerbahçe Ülker forması altında çok göze batanb ir isim değildi, ancak hazırlık maçlarında gördük ki Efes'in yeni yapısında Sinan Güler ile birlikte kenardan gelen bir sert savunma direktifi olacak.  Tomas ve Ukic'in gölgesinde kalan geçen yılki performansından sonra adını çok duyacağız gibi.

Esteban Batista: Uruguaylı pota altı oyuncusu Efes adına unuttuğumuz kalın ve kıvrak oyuncu profilini yendien hatırlatacak gibi. Maccabi'de geçen iki sezonun ardından ACB orta sıra takımlarından Fuenlabrada forması giydi. Buradaki performansı ile yine Avrupa basketbolunun yıldızlar arenası Euroleague'e adım attı. Bu kez sırtında Caja Laboral forması vardı. Euroleague mücadelesinde top 16 sonrası başlayan oyuncu üst düzeyde oynanan 10 maçta 8.4 sayı 6.3 ribaund ortalamalarına ulaştı.  Efes rotasyonundaki uzunlarla kendisinin hanesindeki en büyük eksi olan faul problemini kapatacaktır.

Sasha Vujacic: Efes'in bu sezon yaptığı hem tribün hem saha içi transferi. Sharapova aşkıyla yanan yurdum gençliğinin abartması halinde tribün felci yaşayabilir ekibimiz. Ne de olsa basketbol Türk seyircinin henüz tam olarak yıkmadığı bir zemin.  2 adet NBA şampiyonluk yüzüğü bulunan oyuncu skorer yanı ile Efes'e  2 yıl katkı sağlayacak. Yıl sonunda ayrılma oğsiyonu olan oyuncu lockout kapsamında değil.

Dusko Savanovic: Geçtiğimiz yıl Valencia forması ile coşan oyuncu Euroleague en iyi ikinci beşine seçildi. Valencia'nın sezon başındaki çöküşünde takımı silkeleyenlerden biri oldu Pesic'in gelişiyle. Efes'in bu yılki ilk flaş transferi idi.  Yüzde 36.5 lik üç sayı isabeti onu pota altı savunmacıları için zor biri yapıyor. Yıllarca Smodis'ten çeken Efes yeni Smodis'i kendisine almış gibi.

Ersan İlyasova: Ülker altyapısında başladığı yolculuğa Ülker'de fazla oynama şansı bulamadan  NBA'de devam etti. Zaten o dönem geleceğin yıldızı etiketiyle önümüze sürülmüştü. NBA'de fazla şans bulamayınca iki yılını Barcelona'da geçirdi. Barcelona'da oynarken dikkatleri üzerine çekmişti. Yeterli tecrübeninardından yendien NBA yolarına düşen oyuncu lockout ile Avrupa'ya döndü. Bir yıl boyunca Avrupa'da kalmak isteyen oyuncu lockout süresince kulüplerle konuşma imkanı olmadığı için bu amacına henüz ulaşabilmiş değil. Dönüş aşamasında peşinden final four hedefleyen takımların koştuğunu belirtelim.

Ermal Kuqo: Avrupa arenasında Arnavut kimliği ile mücadele eden oyuncu yıllarca Efes forması giydikten sonra bir yıl İspanya yapıp yeniden Efes'e dönmüştü. Geçtiğimiz yıl Galatasaray CC'ye giden oyuncu yeniden Efes Pilsen'de. Ritmini bulduğunda  hücumda çok etkili olan oyuncunun kronik sorunu fauller. Ermal dörtledi lafı kulaklarımıza pek yabancı değil. Nicola Prkacin'den de çok şey öğrenmiş olduğunu unutmayalım.

Stanko Barac: Geçtiğimiz yıla kadar bir türlü olamayan  bir Hırvat uzundu. Geçtiğimiz yıl özellikle Huertas'ın besleme anlayışı ile kendini gösterdi. Son üç yılını geçirdiği Saski Baskonia'dan Efes'e transfer olması da tamamen geçen yılki performansından. Bu yılda bu performansı sürdürür mü bilinmez ama ortam uygun, zemin müsait. Orta mesafeli şutu iyi olan 2.17lik Barac ceza üçlüklerini de değerlendirme konusunda yetenekli. Efes'in uzun rotasyonunda bu konuda sıkıntısı olan oyuncular Batista ve Kerem Gönlüm olacak gibi. Teknik ekibin bu konuyu iyi değerlendirmesi özellikle geçen yıl Barcelona-Pana playoff eşleşmesinde gördüğümüz gibi önemli olabilir(hatırlatırsak; Pana  Ricky Rubio ve Victor Sada'yı boş bırakma taktiği uygulamış ve bu sayede diğer oyuncuları durdurmayı da başarmıştı).

UFUK SARICA: Belki de kadronun en tahmin edilemeyeni. Onun performansı Efes için çok önemli. Bu kadro çünkü 2007 yılının Panası ile iki yıl öncesinin Barcelonası değerinde, hatta ötesinde. En büyük şansı Engin Özerhun'dan uzak kalmasını sağlayan yeni kulüp yapısı ve Çetin Yılmaz olacaktır.

Bir de not düşelim; her ne kadar Ilievski çok iyi bir performans ortaya koymuş olsa da bu yıl bu takımın direksiyonunda Huertas olsaydı şimdiden Final Four için diğer üç takım kim olur sorusuna yanıt arıyor olurduk.

0 yorum:

Yorum Gönder