4 Ekim 2011 Salı

THY EUROLEAGUE 11-12 SEZONU ÖNCESİ-3

C GRUBU:

Real Madrid, Maccabi Tel Aviv, Partizan Belgrad, Anadolu Efes, Emporio Armani Milan ve Belgacom Spirou

REAL MADRİD

Öncelikle geçen yıldan bir fark olarak sistem değişimini konuşmak gerekecektir. Aslında Messina'nın alışık olduğumuz sert savunma ve yüksek yüzdeli hücum   oyunundan eser yoktu Madrid'de; ancak bir koç değişikliği ile başlıyorlar sezona. Yeni sezonda koçları geçen yıl ACB 14.lüğünde kalan Lagun Aro Gipuzkoa BC'nin koçu 1967 doğumlu Pablo LASO. Bu karar geçen yıl Power Electronics Valencia ile harikalar yaratan Pesic'in haberini beklerken geldiği için çok daha şaşırtıcı oldu.




Rudy Fernandez: Joventut Badalona forması ile oynadığı oyun ve üzerine İspanya milli takımında yaptıkları 2008 yılında kendisine NBA yolunu açmıştı. 26 yaşındaki şutör lockout bitene kadar Real Madrid için ter dökecek. Kendisinin Euroleague'de tek sezonu 2006-2007 olup 19 maçta 15.8 sayı ortalaması ile oynamış. NBA'de geçirdiği son sezonda 78 maçta 8.6 sayı ve 2.5 asist ortalamaları yakalamış. Takımda kaldığı sürece rakip savunmacıalr için büyük bir tehlike olacaktır.


Martynas Pocius:  Litvanyalı şutör  25 yaşında. Son iki sezonunu Lietuvos Rytas'da geçirdi. Geçtiğimiz yıl Euroleague'de 23.52 dakika süre ortlamasında 10.9 sayı, 2.7 ribaund ve 2.3 asist ortlamaları tutturdu. Yüzde otuzluk üç sayı yüzdesi geçen yılın tamamı ve bir önceki yılın top 16 turunda ortalaması gibi. Bu seviyelerde fazla miktarda atış sonrası kalırsa Madrid saha kenar ekibi le oturmaktan kurtulabilir.


Jaycee Carroll: 1983 doğumlu Amerikalı oyun kurucu son iki sezonunu Gran Canaria 2014 forması ile geçirdi. Eurocup'ta son iki yıldır istatistik olarak yüksek rakamlar tuttursa da Euroleague için ne kadar yeterli olduğu tartışılabilir.


Sergio Llull üzerine kurulu olacak takım, geçen yılın final four bileti ile bu yıla giriyor. Ancak bu yıl öyle bir grupta mücadele edecekler ki Top 16 bile zor.  Grubun 5.trobadan gelen takımı bile onlardan daha güçlü bir ilk beşe sahip.


MACCABI TEL AVIV


Geçtiğimiz yılın finalisti  kadrosundan en büyük kaybı Chuck Eidson'un Barcelona'ya gidişi ile yaşadı. Takımın yaptığı transferler takımın seviyesini en azından olduğu yerde tutacak gibi.  Bir aksilik yaşamazlar ise(play-offda Barcelona, Anadolu Efes gibi takımlarla eşleşmezlerse) kendilerini İstanbul'da izleme imkanı yakalayabiliriz.


Yeni transferlere ve geçen yıldan takımda kalan bazı oyunculara bir bakalım:


Theo Papaloukas: 1977 doğumlu Yunan oyun kurucu  Olympiacos'dan ilk ayrılan oyunculardan biriydi. Bu gemiyi ilk terk ednelerden olmasındai geçtiğimiz yıl Teodosic ile yaşadığı sürtüşme mutlaka etken olmuştur. Formsuz olduğu söylenen bir sezonda 5.4 sayı, 3.8 asist ortalamalrı ile oynadığını belirtirsek pasa dayalı Blatt sisteminde neler yapabileceğini hayal edebiliriz.

Devin Smith: 1983 doğumlu oyun kurucu daha önce Fenerbahçe Ülker'de oynamıştı.  14 maçta 7.9 sayı ortalaması tutturan oyuncu sonraki yıllarını Yunanistan ve İtalya'da geçirdi. Bu dönemde Eurocup'da iyi performanslar sunan oyuncu yeniden Euroleague'de. Eurocup'dan çok az oyuncu Euroleague'de yüksek performans sergileyebiliyor, kendisinden büyük performanslar beklememek lazım, her ne kadar Eurocup en iyi beşine seçilmiş olsa da.


Jordan Farmar: NBA lockoutlarıyla Avrupa basketboluna merhaba diyen bir oyuncu. Onun için iyi bir deneyim olacaktır. David Blatt gibi bir koçla çalıştığı için kendisinden iyi şeyler beklemek hata olmaz. Hızlı bir sistem takımına geldi.


Yogev  Ohayon: Hapoel Jerusalem'den gelen İsrailli oyuncunu ilk euroleague deneyimi olacak.  1987 doğumlu oyun kurucu rotasyonun son adamlarından olmaya aday. Fazla süre bulması zor.


Jon Scheyer: NBA gelişim liginden yapılan bir skorer oyun kurucu transferi. İsrailli oyuncu uzun süre Maccabi forması giyebilir.

 Shawn James: İsrail liginden bir pota altı transferi olarak takıma katılmış. Şimdilik kapalı kutu.


 Jeremy Pargo: 1986 doğumlu Amerikalı oyun kurucu geçtiğmiz sezon takımın en önemli oyuncularından biriydi. Sezonu 29.58 dakika oyunda kalma ortalaması ile bitirirken, bu sürede 13 sayı, 3.5 ribaund ve 4.3 asist ortalamaları tutturdu. Dörtlü finalde 36 dakika ortalama süre alan oyuncu 12.5 sayı, 4 ribaund ve 8 asist ortalaması ile oynadı. Caja Laboral karşısında final 8 de benzer bir performans sergilediğini de söylemek lazım.


Schorsanitis: Ne kadar inanması zor olsa da 1985 doğumlu olan Yunan pota altı oyuncusu geçen yıl beklenen patlamasını yaptı. Olympiacos'da rotasyon oyuncusu olan Sofo, Maccabi'nin ilk beşine yerleşti.Üst düzey maçlarda yaşadığı faul problemini yendiğinde Avrupa'nın en değerlilerinden olması için bir engel kalmayacak.








PARTIZAN BELGRAD


Bu yıl geçen yılki kadrosunun üzerine lockout oyuncuları ağırlıklı bir ekleme yapmış Adriyatik ligi şampiyonu. Miroslav Raduljica'yı da Efes'ten bir yıllığına kiralamışlar. Birlikte oynayan bir ekip,  yapıyı bozmayacak eklemeler, sıkı Yugoslav disiplini ve tabii ki Grobari. Lockout erken biterse sıkıntı yaşarlar ama yine de onları top 16da göreceğimizden eminim, yeni çıkardıkları yıldızlarla. Umarım o yıldızlardan biri Raduljica olur.




ANADOLU EFES


Türkiye'de oynanacak final four için büyük bir yatırım yapan temsilcimiz gruptan rahatlıkla çıakcaktır. Grup birinciliği için Maccabi ile çekişirler. Yaptıkları  yeni yapılanma için ayrı bir yazı yazma zorunluluğu duyduğumdan bu kısıtlı yorumla yetineceğim. Top 16'da olmazlarsa bir sürprizi değil mucizeyi gerçekleştirirler.




EMPORIO ARMANI MILAN

Bu yıla büyük transfer hamleleri ile giren takım koçluk görevine Scariolo'yu getirdi. Ardından da Avrupa'nın önemli oyuncularından seçme bir transfer yaptılar. Gözler üzerlerinde ancak Scariolo faktörü ile ne olur bilinmez. Geçtiğimiz yıl görece güzel kadrosu ile Khimki'nin gruptan çıkamadığını hatırlatmak lazım Scariolo önderliğinde.

Yapılan transferler:

Jacopo Giachetti: 1983 doğumlu İtalyan oyun kurucu son beş sezonda Roma forması ile Euroleague'de mücadele etti. Son iki yıldır top 16 göremeyen Roma'da sadece 2 sezon top 16 mücadelesi yapan oyuncunun 58 maçta 3.5 sayı ortalaması var.


Malik Hairston: Geçtiğimiz yıl Final four oynayan Montepaschi Siena'nın önemli oyuncuları arasında olan oyuncu bu yıl Milano'da. Ortalama 18.42 dakika süre alan oyuncu 8.6 sayı ve 3.2 ribaund ortalamaları ile oynadı. 


Danilo Gallinari: Genç İtalyan şutör lockout boyunca Milano'da olacak. Henüz 20 yaşında  yaşadığı ikinci Euroleague deneyiminde 11 maçta 14.9 sayı ve 4.2 ribaund ortalaması yakalamıştı. Bu 11 maçın birinde hiç sayı atmamış, birinde ise yalnızca 6 sayı atmış.


Antonis Fotsis: Yunan oyuncu Pana'da geçirdiği yılların ardından yeniden Yunanistan dışında. Son şampiyondan ayrılma nedenleri oldukça fazla olabilir; bütçe azaltılması, istediği süreyi alamaması, gelen cazip teklifler... Sebep ne olursa olsun yeniden eskisi gibi korkulan bir oyuncu olacaktır. 


Omar Cook: Unicaja forması ile geçirdiği iki yılın ardından Euroelague patlamasını geçtiğimiz yıl Valencia ile yaşadı. Bu patlama ona transfer gündeminde yer işgal etme ve bol paralı bir Milano seyahati kazandırdı. Bir ara Fenerbahçe Ülker'in de gündemine gelen oyuncu Milano ekibinin oyun kurmadaki ilk seçeneği oalcak.


Drew Nicholas: İstatistiklerine bakınca ne kadar büyük bir oyuncu olduğu hissedilse de biz Efes macerasından kendisini iyi tanırız:) Bir ara Trabzon sokaklarında çokça söylenen bir söz kendisi içn de söylenmişti biraz değiştirilerek; sayı makinesi diye aldık çamaşır makinesi çıktı. Zayıf savunması, takım havaya girmişken kaptırdığı toplar, sürekli top kullanma özelliği rakip takımlar için bir şans.


Ioannis Bourousis: Doping skandalı yüzünden Olympiacos'dan kaçan Bourosis'in yeni durağı Milano ekibi.  Türk takımlarına karşı istatistiklerine ettiği ihanetle bildiğimiz ve bu yüzden çok adını andığımız oyuncu pota altında rahatça sonuca ulaşabilen, faul aldırabilen ve üçlük tehditi bulunan bir oyuncu.  Şimdiye kadar yazdıkalrımda bir oyuncudan bu kadar oyunsal bahsetmedim herhalde, ama Türk takımları olarak bir kendisinden bir de Jaka Lakovic'den çok çektik, sonunda öğrendik:)


Leon Radosevic: Geçtiğimiz yıl çok kötü bir performans ortaya koyan Cibona takımından transfer edilmiş bir genç yetenek. 1990 doğumlu pota altı, geçtiğimiz yılı 9 maçta 12.9 sayı ve 6.3 ribaund ortalamaları ile kapattı.




BELGACOM SPIROU

Elemelerden gelen takım keşke gelmeseydik, bu ne böyle demiştir. Hedefleri D grubuna düşüp tarih yazıp top 16 görmekti ama o tarihi  bir aksilik olmazsa Galatasaray Cafe Crown yazacak. Takımda  Fransa milli takımı ve Real Madrid'den hatırlanabilecek uzun saçlı kötü şutör Gelabale ve NBA günlerinden ve Unicaja forması ile sergilediği performanstan hatırlanacak Çek Jiri Welsch var.

Söylemeye gerek yok sanırım; bırak gruptan çıkmayı tek galibiyet almak bile başarı sayılır.

Grup birincisi: Anadolu Efes
Grup ikincisi: Maccabi Tel Aviv
Grubun 3-5 tahmini çok zor.  Bu sırada 5. sıra için Emporio Milano ve Real Madrid benim favborilerim, ancak Anadolu Efes bile bu kadrosuna rağmen 5. bitirebilir. Ben şansımı Scariolo'nun kötülüğünden yana kullanma taraftarıyım.
Grubun sonuncusu: Biz ne yaptık demekle meşgul olan Spirou


YARIN: D GRUBU VE ANADOLU EFES

0 yorum:

Yorum Gönder