3 Ekim 2011 Pazartesi

THY EUROLEAGUE 11-12 SEZONU ÖNCESİ-2

Dünkü yazıda ufaktan bir giriş yapmıştık. A grubunun kısa sayılabilecek bir kritiğini yapmıştım kendimce. Bugün B grubuna  yönelik beklentilerimden söz etmeye çalışacağım.

B GRUBU:

 Panathinaikos, CSKA Moskova, Unicaja Malaga, Zalgiris  Kaunas, Brose Basket, KK Zagreb

PANATHINAIKOS:

Geçtiğimiz yılın şampiyonu olan takım bu yıla da her ne kadar kadrosundan kayıplar verse de şampiyonluk parolası ile başlıyor. Bu parolayı canlı tutanlar ise Diamantidis ile Obradovic. Obradovic demişken ayrı bir satır açmak gerekir herhalde. Sırp koç bugüne kadar 1992 - Partizan Belgrade,1994-Joventut Badalona, 1995-Real Madrid , 2000, 2002, 2007, 2009 ve  2011-Panathinaikos olmak üzere  8 Euroleague zaferi yaşadı. Bu açıdan bakıldığında rakipsiz bir koç görüntüsü çiziyor. Ve henüz 51 yaşında. 


Diamantidis geçtiğimiz yıl Euroleague şampiyonluğuna eşit bir sözcüktü desek abartı olmaz.  Takımı her yokuştan aşağı düşecek pozisyona girdiğinde kurtaran kişiydi. Nick Calathes'i de bir seviye yukarı çıkardı desek yalan olmaz, takıma katkısını anlatırken. Takımdan ayrılan oyunculardan Fotsis ve Nicholas tolere edilebilir kayıplar. Takıma yeni katılan ekibe ve geçen yıldan tkaımda kalan önemli isimlere gelirsek:




Sarunas Jasikevicius: 1976 doğumlu Litvanyalı oyun kurucudan Zeljko Obradovic ne bekliyor bilmiyorum ama ben kendisinden yedekler arasında yer işgal etmesinin yanında rakip takımları havaya sokmasını bekliyorum.  Geçtiğimiz yıl Fenerbahçe Ülker ile Top 16 da 3.2 sayı(en fazla attığı maç 7 sayı atmış),  1.5 asist(en fazla 3) ve 3.2 top kaybı(en fazla 5 en az 2) ortalamaları yakalamış. Top 16nın ilk maçında 8 dakikada 5, son maçı olan top 8 bileti maçında ise 10 dakikada 3 top kaybı yapmış.  Fenerbahçe Ülker ve Litvanya milli takımındaki son dönemde gördüğümüz performanslar Euroleague'i kaldırabilmekten çok uzak.

  Steven Smith: Panathinaikos'un Yunan liginden transferi. 28 yaqşındaki forvet Panellinios takımından transfer edilmiş. Geçtiğimiz yıl eurocup istatistikleri şöyle;  8 maçta 13.6 sayı, 3.9 ribaund ve 1.3 top çalma. Perperoglou da benzer bir şekilde gelmiş ve önemli katkılar vermişti. 

 Alexis Kyritsis: 29 yaşındaki  Yunan oyun kurucu Yunan liginin kalburüstü takımlarında mücadele etmiş bir isim. Özellikle Euroleague'de forma şansı zor.


David Logan: Geçtiğimiz yılı Caja Laboral'de geçiren 1982 doğumlu Amerikalı dış oyuncu. Geçtiğimiz sezon top 8de  Maccabi'ye karşı 10.3, top 16daise 10.7 sayı ortalamaları tutturmuş.  Caja Laboral öncesi 2 sezon Polonya takımı Prokom'un skor yüklerinden biriydi. Drew Nicholas'ın yerini büyük ölçüde doldurur. Fazlasını bile bekleyebiliriz.


Pat Calathes: 1985 doğumlu Yunan uzun. Rotasyonda çok fazla vakit alacağını düşünmüyorum. Maroussi ile üç sezon önce Euroleague deneyimi var.


Aleks Maric: Partizan'ın kısıtlı imkanlarla final-four oynadığı dönem dörtlü finalde 16sayı 7 ribaund, play-offda ise Maccabi karşısında 12.8 sayı 5.5 ribaund ortalamaları tutturan Sırp uzun Pana'da geçtiğimiz yıl beklediğini bulamadı. Sadece 8 maçta oynadı.  1984 doğumlu oyuncu bu yıl süre alabilecek mi muamma, ama  Obradovic'in yarattığı sistemde pek yıldız sayılmaz.


Stratos Perperoglou:  Türk basketbolseverler onu ilk kez Ercüment  Sunter'in yönettiği Türk Telekom karşısında Panionios forması ile gördü. Ertesi yıl Pana forması ile Euroleague'de oynamaya başlamıştı. Takım içinde bir rotasyon oyuncusu olmanın ynaıdna bir görev adamı. Çok sayı atmıyor, çok göze batmıyor ama takımdaki 5.yılı.




Mike Batiste: Takımdaki 9.yılına giren oyuncu Pana'nın kilitlerinden biri.  Attığı sayılar ve yaptığı savunma ile takımın bir adım ileriye gitmesini sağlıyor. Bu kadar iyi yanının yanında basketbol sahalarının en çirkeflerinden olduğunu ekleyelim. 34 yaşına adım attı, yakın zamanda emekliliğini alıp gözden kaybolması dileğiyle.


Sasa Ozbolt -Mike Batiste

Kostas Tsartsaris: Takımda 11. yılı. Tecrübesi ile zor anlarda oyuna farklılık getiriyor, takımın abilerinden biri.


Nick Calathes: Avrupa basketbolunu takip edenlerin hayatına  Yunan mili takımıyla girdiğinde kimse onun Euroleague şampiyonu olacak bir takımda kilit oyunculardan olacağını düşünmemişti. Geçen yıl, sadece 2 yıl sonra, Pana şampiyon olurken o da bu takımın önemli bir üyesiydi. Diamantidis'ten çok şey öğrenmiş gibi geçen iki yılda.






Dimitris Diamantidis: Pana ile ilgili bir şeyler yazarken neredeyse her cümleye eklenebilecek bir star. Zeljko Obradovic iş yapmaz denilen takımlardan çok ekmek yedi ama geçen yılki başarısının yarısından çoğu Diamantidis'in desek yanlış olmaz.


Diamantidis vs Union Olimpija


Gruptaki şansı içinse söylenecek tek şey; sadece OAKA bile yeter bir üst tur için.




CSKA MOSKOVA

Geçtiğimiz yıl büyük bir hayal kırıklığı yaratarak ilk turda elenen CSKA bu yıl büyük isimlerle kadrosunu güçlendirdi. Jonas Kazlauskas önderliğinde olacak takım final fourun güçlü adaylarından. Özellikle son Avrupa Şampiyonasında izlediğimiz Rusya'nın önemli oyuncularını barındırıyor. Bu oyuncuların yanına geçtiğimiz yıl büyük sıkıntı çektikelri oyun kurucu pozisyonu için Teodosic'i aldılar. 


Takıma yeni katılan oyuncular şöyle:




Milos Teodosic:  Sırp oyun kurucu Olympiacos'un yaşadfığı dar boğazda takımdan ilk ayrılanlardan.  Gemiyi terk etme gibi durmasın, adamın peşinde neredeyse tüm Avrupa takımları vardır. Bakınca Barcelona isterken geçen yıl ilk turda elenen bir takıma gitmesi tuhaf gelebilir ama egoları o kadar güçlü ki tek yıldız oyun kurucu olmadan olmuyor bu adam. Olympiacos'un geçen yıl oluşturduğu müthiş oyun kurucu profiline ne yaptığı ortada, yıldız olacağı ve üst seviyelere taşıyacağı bir takıma gitti.


Darjus Lavrinovic: Litvanyalı oyuncunun  CSKA'ya transferinin tek açıklaması koçun Litvanyalı olması. Yoksa geçen yıl Fenerbahçe Ülker maçlarında bizi kanser eden bu adamın bu transferi yapması mucize.






Nenad Krstic: 2004 yılından beri NBA parkelerinde koşturan Sırp uzun yeniden Avrupa'da. Çıkış peşişndeki Cska'nın en önemli kozlarından biri olacaktır.  Smodis'in yaşlanması ve Andersen'in ayrılmasından sonra güçlü bir pota altı bulmakta zorlanmıştı CSKA.  Teodosic ile birlkte  CSKA'da çok iş yapacaktır.

Eugeny Voronov: 1986 doğumlu Rus oyuncu yıllarını Rusya'nın üst sıralara oynama gayretiyle yüksek paralar harcayan takımlarında geçirdikten sonra CSKA'ya transfer oldu. Geçtiğimiz yıl Rusya liginde 25 maçta 12.8 sayı, 3.8 ribaund ve 2.7 asist ortalaması tutturdu.

Anton Ponkrashov:  Yıllarca CSKA'da gelecek vaat eden genç oyuncu kontenjanında yer aldı. 2006-2007 sezonundan sonra Khimki'ye gitti. 2009'da geri döndüğünde ilk fırsatından daha kötü bir performans sergiledi ve yine takımdan ayrıldı. Şimdi yine CSKA'da. Sonuç nasıl olur bilinmez ama üst düzey Rus takımlarında bu kadar sezon oynamış bir oyuncu için açılma vakti. 






Ramunas Siskauskas:  Bu yıl Euroleague'de 8.sezonu 1978 doğumlu şutörün. Avrupa'nın en keskin şutörlerinden biri olarak bilinir. İlerlemiş yaşına rağmen takımdaki rolü büyük olacaktır. CSKA'da beşinci yılı ve kötü sezonun etkisini atmak isteyecektir.


Jamont Gordon: Langdon'un boşluğunu doldurmaya aday şutör. Üçlük isabeti arttığı takdirde bir nebze olabilir.


CSKA bu yıl geçen yılın acısını çıkarmak isteyecektir. Artık yılların getirdiği genç rotasyon oyuncuları bu yıl biraz daha ağır basacaktır tahminimce. Top 16  yüksek ihtimal, top 8 ve final four biraz zor.Takım kimyası oturursa neden olmasın demeyi de ihmal etmeyelim.




UNICAJA MALAGA




Tek tek kim gitmiş kim gelmiş diye bakmanın gereksiz olduğu bir takım  İspanyol ekip.  Kağıt üzerinde top 16dan ötesini göremez dersiniz bir bakarsınız final four oynuyor.  Geçmiş yılına güvenir bu yıl final foura oynar dersiniz bir bakarsınız top16ya zor kalır. Neyse son  6 senede de top 16 oynamış olan Unicaja yine top 16ya çıkar.
Bu yıl takıma  Jorge Garbajosa dahil oldu yıldız olarak. Garbajosa'nın altın çağını Unicaja'da geçirdiğini de belirtelim. Bu altın çağ kendisine Toronto yolunu da açmıştı.


Takımın beyni Berni  Rodiriguez bu yıl da takımın en önemli silahı olacaktır.

ZALGIRIS KAUNAS

Geçtiğimiz yıllarda bazı takımlar büyük rüyalar yaşadılar. Üç yıl önce Partizan, Geçen yıl Union Olimpija ve Valencia... Bu yılın sürpriz takım adayı takım ise Zalgiris.

Yıllardır biriktirdikleri genç jenerasyonun sonunda kendini göstereceği çağa geldiler. Çoğu kendini Litvanya milli takımında gösterse de ellerinde yine iyi bir rezerv var.


Delininkaitis,Kalnietis, Klimavicius, Jankunas, Milaknis bu yıl patlama yapmaya hazır birer bombalar.  Yanlarında  yılların deneyimli, oyun kurucusu(Efes Pilsen formasıyla hatırlarız kendisini) Marko Popovic, geçtiğimiz yılı Siena'da geçiren Rakovic, son yıllarda transfer gündeminde epeyce yer etmiş bir uzun olan ve artık ülkesine dönen Javtokas  ile 35 yaşındaki oyun kurucu Dejuan Collins var.

 BROSE BASKET

Almanya şampiyonu 10 maç oynar Almanya'ya döner. Yorumlamak bile zor. Takımda daha önce Euroleague seviyesinde Brose Basket harici oynayan oyuncular sadece Alba Berlin forması giymiş. Buna tek istisna ise Casey Jacobsen; 2005-2006 yılında Tau forması giymiş ve o da diğer leri gibi Alba Berlin forması giymeden duramamış.

KK ZAGREB

Hırvat şampiyonu apoletli olarak Euroleague'e adım atan KK Zagreb geçen yıl Adriyatik ligi'ni 5. bitirmiş. Mario Kasun, Sean May ve Damir Mulaomerovic gibi ülkemizde daha önce forma giymiş oyuncuları var. Meral edneler için Mulaomerovic otuz sekizine merdiven dayamış durumda. Takımın bir diğer yeni transferi ve önemli ismi Sasa Ozbolt. Kendisi Pana ile oynayacakları maçlarda Batiste karşı nasıl oynayacak merak ediyorum.


Hırvat ekolünün  yansıması ile grubu beşinci bitirirler. Fazlası kendilerinin de beklemediği bir şey olur.


Grup birincisi: Panathinaikos
Grup ikincisi: CSKA
Grup üçüncüsü:Zalgiris
Grup dördüncüsü: Unicaja
Grup beşincisi: KK Zagreb
Grup altıncısı: Brose Basket

NOT: Pana son şampiyon olduğu için biraz detay olmalı diye düşündüm, yoksa sempatim yok. Hatta yonca görünce kopartırım , o derece:)))

0 yorum:

Yorum Gönder