6 Ekim 2011 Perşembe

THY EUROLEAGUE 11-12 SEZONU ÖNCESİ-4

D GRUBU

 Regal fc Barcelona, Montepaschi Siena, Unics Kazan, Asseco Prokom, Union Olimpija ve Galatasaray 


REGAL FC BARCELONA

Geçtiğimiz yıl Pana karşısında playofflarda elenen Barcelona bu yıla yine iddialı giriyor. Takımın ana iskeletine yıldızlar ekleyen Barcelona bu yıl da şampiyonluğun büyük adaylarından.  Türk basketbolseverler olarak şimdiden bir Anadolu Efes-Barcelona finali beklemekteyiz zaten.


Juan Carloa Navarro, Fran Vasquez, Boniface Ndong,  Erazem Lorbek gibi yıldızların yanına eklenen oyuncular ise şöyle:

Marcelinho Huertas:  1983 doğumlu İtalyan pasaportlu Brezilyalı oyun kurucu geçtiğimiz iki yıl boyunca Caja Laboral'de sergilediği performansla büyük takımların radarındaydı. Geçtiğimiz yaz döneminde Efes Pilsen-Barcelona savaşına olan transferi Barcelona  kazanmıştı.  Kendisinin bir Bask ekibinde oynadığını unutup Katalanca'yı iyi öğrenme şansı bulduğu için Barcelona'ya transfer olduğu geyiğini yapanlar olsa da  Huertas'ın performansı ile Barcelona'ya gittiğini söylemek gerekir. Geçtiğimiz yılı 14 ü ilk beş olmak üzere 20 maçta 28.37 dakika ortalama sürede 10.3 sayı, 5. 5 asist,  3 ribaund ve 2.6 top kaybı ile kapattı.

Chuck Eidson: Sezonun flaş transferlerinden biriydi. Maccabi'nin geçtiğimiz yıl sergilediği başarılı oyunda baş aktörlerden biriydi. Son iki yılı Maccabi forması ile geçiren 31 yaşındaki oyun kurucu geçtiğimiz yıl 9.7 sayı, 3.5 asist, 4.3 ribaund ve 2.6 top çalma istatistiği tutturmuştu. Huertas ile forma mücadelesine girecek olması performansını nasıl etkileyecek merak konusu. Geçtiğimiz yıl 22 maçın 20sinde ilk beş başlamıştı.

C.J. Wallace: Geçtiğimiz yıl Gran Canaria forması ile sergilediği performans ile ligin ağır abisi Barcelona'nın dikkatini çekmeyi başarmış 1982 doğumlu Amerikalı şutör.  Büyük ihtimalle geçtiğimiz yıl kritik anlarda sahneye sürülen Anderson'un yerini alacaktır.


MONTEPASCHI SIENA

Yılın bir diğer Final four adayı. Geçtiğimiz yıl yine grup aşamasında Barcelona ile karşılaşmış ve Barcelona'nın önünde grubu lider bitirmişlerdi(aynı grupta Fenerbahçe Ülker 2. idi). Bir disiplin takımı olan İtalyan temsilcisi genelde yıldız oyuncular yerine takım olma yoluyla başarıya ulaşıyor. Geçtiğimiz yıl play off turunda Olympiacos karşısında yaşadıkları ilk maç yıkımından geri dönmeleri de bunun bir örneği. Bireysel başarı odaklı olmadığını söyledik takım için ama  geçen yıl bir takım dişlisi olan Bo McCalebb bir yaz dönemi ardından takımın yıdlız oyuncusu rolünde olacak. Pianiagiani'ye  takımında bir yıldız olmalı deselerdi herhalde Bo McCalebb konusunda hiç tereddüt etmezdi, bu da takımın bir şansı.

David Andersen: Avustrulyalı basketbolcu NBA'ya gitmeden önce Avrupa'nın en değerli uzunlarından biriydi. NBA'da  işler istediği gibi gitmeyince 31 yaşındaki uzun yeniden Avrupa'da ve sıçrama noktası olan Siena'da.  Euroleague'de attığı 1894 sayıyla en skorerler arasında olan Andersen Euroleague'deki son sezonlarında ceza üçlüğü olayını da gerçekleştirebilen bir oyuncu olmuştu. Bazen pota altını kullanma sorunları yaşayan Siena için iyi bir haber, Smodis'ten çok çekmiş Oktay Mahmuti için kötü bir haber.

DaJuan Summers: Detroit'den transfer edilen  23 yaşındaki şutör oturmuş Siena takımında kendisine rotasyonda yer arayacak.  Sadece iki oyuncu transfer etmiş bir takımda kendini göstermesi için ekstra şeylere ihtiyaç duyabilir.




UNICS KAZAN

Yıllardır Eurocup'da ekiplerimize bela olan Kazan şimdi de Euroleague'de. Eurocup' da geçen yıl şampiyon olan takımın kadrosunda Henry Domercant(Efes'teh hatırlarız kendisini), Savrasenko, Zakhar Pashutin, Lynn Greer( geçtiğimiz yıl FB Ülker kadrosundaydı) ve iki sezon önce GS forması giyen Mike Wilkinson gibi tanıdık isimler var. Galatasaray'ın Top 16 için en büyük rakibi olacaklardır.


ASSECO PROKOM

Polonya ekibi yıllardır Euroleague organizasyonunda yer alan bir ekip. Bazen Avrupa basketboluna önemli isimler kazandırsa da 2009 yılındaki belki de kulüp tarihinin en iyi kadrosunun yaşadığı play-off harici büyük bir başarısı yok. Özellikle o başarıdan sonra takım kadrosundaki önemli isimler ayrılınca top 16yı zor görecek bir hale geldiler.  Bu grup yerine özellikle A veya C gruplarında olsalardı  top 16 ile aynı cümlede adları anılmazdı. Union Olimpija ve Galatasaray'ın iştahını kabarttıkları herhalde bir sır değildir.

UNION OLIMPIJA LJUBLJANA

Galatasaray'ın korkması gereken ekiplerden biri. Zaten Galatasaray'ın gruptaki asıl rakipleri Kazan ve Union Olimpija.  Kadrolarında Türkiye'den tanıdığımız Ratko Varda bulunuyor. Kendisinin hatırladığımız haliyle Galatasaray pota altında kamp kurma ihtimali var.  Özellikle Andric karşısında çok avantajlı olacaktır.  Geçtiğimiz yıl peri masalı yaşayarak grubunu ikinci bitiren Olimpija'nın bu başarısında en büyük faktörlerden olan Goran Jagodnik ve Damir Markota  Galatasaray'ı çok zorlayabilecek diğer oyuncular.

GALATASARAY


Euroleague elemelerini geçen Galatasaray kolay bir gruba düştü. Pota altı rotasyonu Bu ligin epey altında yer alan temsilcimiz rakiplerin de etkisiyle gruptan 3. veya 4. sırada çıkacaktır. Özellikle Luksa Andric dah aönce Cibona ile Euroleague deneyimi yaşmış olsa da çok zorlanacaktır. Furkan Aldemir ve Sertaç Şanlı'nın performansları ise çok önemli olacak. 

Furkan Aldemir: Yıldız adayımız Pınar Karşıyaka'dan transfer edildi.  Genç yaşına rağmen geçtiğimiz  yılalrda önemli işaretler sundu bizlere.. Galatasaray pota altında Songaila'dan dah fazla güven verecektir.


Jaka Lakovic: Yılların tecrübeli kurdu Galatasaray'ın en önemli kozlarından olacaktır. Yıllardır Oktay Mahmuti'nin hayallerini süslüyordu ama bu yaştaki hali için ne düşünüyor bilemeyecem. Sloven oyun kurucu direksiyondaki diğer oyunculalar içinde Ender olduğu düşünülürse çok değerli bir kazanım.

Jamon Lucas: Olympiacos tufanından Galatasaray'a düşen oyuncu. Galatasaray'ın savunmayönüne büyük katkı sağlaması ve skor gücüne ortak olması bekleniyor.  Büyük beklentiler içine girmek hayal kırıklığı yaratabilir.


Darius Songaila: Galatasaray'ın NBA'dan transferi. Litvanyalı oyuncu 8 sezondur NBA'da forma giydi.  Litvanya milli takımında önemli işler yapan oyuncu Galatasaray taraftarının çok şey beklediği oyunculardan ve pota altında Galatasaray'ın eksikliğini kapatabilecek kadrodaki tek oyuncu.

Ender Arslan: Ne desem boş. Oktay Mahmuti'nin Efes antrenörü iken yere oturma derecesine gelip sahada neler oluyor düşüncesine girmesini sağlayan iki baş aktörden biriydi; diğeri Nicholas'dı tabiiki.

Cevher Özer: Beşiktaş'tan transfer edilen isim pota altı dertlere ligde bir nebze çare olabilir, Euroleague grup aşamasında da sırıtmayabilir ama Top 16 ve ilerisi için Pollyanna bile iyi şeyler söyleyemez.

Oktay Mahmuti: İlk iki takımın neredeyse baştan belli olduğu bir grupta top 16 için mücadele edecek. Sürprizleri sever, bazen kendi takımı yapar, bazense kendi takımıan yapılır. Montepaschi ve Barcelona uzunları daha önce uzunlardan üçlük yeme derselerini çokça alan Mahmuti'ye büyük sürprizler yaşatabilirler.  Dikkatli olursa uzun bir aradan sonra yeniden top 16 görebilir. Belli mi olur, yine adı büyük takımlarla anılmaya başlar.

Grup birincisi: Barcelona
Grup ikincisi: Montepaschi Siena
Grup üçüncüsü: Union Olimpija
Grup dördüncüsü: Galatasaray
Grup beşincisi: Unics Kazan
GRup altıncısı: Prokom

0 yorum:

Yorum Gönder