5 Ekim 2011 Çarşamba

TÜRKİYE'DEN GEÇEN BİR PROFESÖR



Nikola Prkacin; 1975 yılında Dubrovnik doğumlu pota altı oyun kurucusu 4 yıl Efes Pilsen forması giydi. Arkasında beş oyuncunun savunma yaptığı bir oyun planında bile yararlı olmaya çalıştı.  Bu manzara bir daha görülür mü bilinmez ama bir dönem Efes'i durdurmak Prkacin'i durdurmaktı. Bu durum ne kadar takımın iliğine işlediyse Prkacin o kadar yoruldu, Prkacin ne kadar yorulduysa Efes o kadar çok fırsat kaçırdı. Bir takım düşünün; oyun planında  bir uzunun  üç sayı çizgisinin önünde sol nadiren sağ tarafta topu alması ve sırtı dönük şekilde potaya gitmesi var. Ayrıca pota altından ya bitirecek ya da ters tarafa pas verecektir bu oyuncu. Ters tarafa pas vermesi çok aşırı mucizevi paslar atmasından dolayı değildir, arkasında rakip takımdan beş oyuncunun savunma yaptığı bu zatın bulunduğu tarafta dip çizgiye gitmeyi akıl edebilen bir oyuncu olmadığındandır.  Bugünün büyük koçu Oktay Mahmuti'nin geliştirdiği bu oyun planı  herhalde bir daha görülmeyecektir.

Prkacin Efes formasını ilk kez 2003-2004 sezonunda giydi. 16 maçın 13ünde ilk beş başladı. Sezonu 7.8 sayı, 4.3 top kaybı, 1.5 asist, 1 top çalma ve 1.8 top kaybı istatistiği ile bitirdi.  Bu sezonda kendisinin Efes'deki takım arkadaşları da şöyleydi.

2004-2005 sezonunda ise Top 8'e kadar ilerledi Efes. Bu turda oynanan Panathinaikos maçlarında büyük özverilerde bulundu, diğer oyuncular gibi.  Tüm bu özverilerine rağmen kendini yere atmayı ve hakemi kandırmayı marifet bilen Türkiye'nin gelmiş geçmiş en iyi şutörlerinden İbrahim Kutluay'a yapıştırdığı Osmanlı tokadı blok karışımı hareket kendisini bu özveri konusunda bir adım öne çıkarmıştır benim gözümde.  Bu sezonu kendisi 9. 9 sayı, 1.8 asist, 2.5 top kaybı ve 4.6 ribaund ortalaması ile kapattı. Asist konusunda takımın içinde bulunduğu durumu da anlatan bir takımdaşlar tablosu.

2005-2006 sezonu Prkacin'in Efes'de en yorulduğu sezondu. Ermal'in doping cezası nedeniyle çoğu maçta 30 dakika üzeri performans sergilemişti. Sezonu 12.1 sayı, 5.3 ribaund, 2.5 top kaybı ve 1.9 asist ortalaması ile kapatıyordu Prkacin.

2006-2007 sezonu Prkacin'in Drew Nicholas tarafından alt üst edildiği döneme gelir. Drew Nicholas top kaybeder, savunmada Prkacin topu takımına kazandıran güçlü bir savunma yapar, Drew Nicholas şut atar, girmez. Bu sezon Efes Pilsen Barcelona ve Barcelona ile top 16 gruplarında eşleşti ve bir süre üst tur hayali kurdu. Drew Nicholas'ın malca top kayıpları ve  saçma sapan atışları ile kısa sürdü tabii ki. Prkacin yılı 12.1 sayı, 3.9 ribaund ve 1.3 asist ortalaması ile kapattı, 2 de top kaybı ortalaması vardı.  Pana'dan tarihi fark yiyen ve Pana ile gelenek halini alan herkes evinde yenecek anlaşmasını bozan o rezil takım şöyleydi.

2007 yılı Prkacin için veda yılıydı. O gittikten sonra Efes pota altı onu çok aradı. Yıllarca topu Prkacin'e verin o bir şey yaparsa yapar, yapmazsa dış oyuncular siz atış kullanın, insiyatif alın mantığındaki Efes'in yeni bir düzene geçmesi zor olacaktı ama bunun için takımın baştan değişmesi beklenmiyordu.

Prkacin şimdi Cibona Zagreb'de sportif direktörlük görevinde. Belki bir gün yine Efes ile yolları kesişir.

0 yorum:

Yorum Gönder