2 Ekim 2011 Pazar

TURKİSH AİRLİNES EUROLEAGUE 2011-2012 SEZONU ÖNCESİ -1

Türk Havayolları Euroleague'de  2011-2012 sezonu grupları bir takım eksik hali ile belli oldu. O eksik takımın ise kim olacağı pek önemli değil gibi.  Öyle bir gruba düşecek ki o takım gruplara kalmamayı tercih edebilir.


A GRUBU:

Olympiacos BC, Caja Laboral, Fenerbahçe Ülker, Bizkaia Bilbao Basket, Cantu, Nancy

OLYMPIACOS BC:

Grubun birinci klasmandan gelen takımı. Yaşanan doping skandalı ile büyük yara aldılar. Geçmiş yıllarda büyük paralar harcayan başkanları Angelopoulos ailesi de takıma olan maddi desteğini büyük ölçüde azalttı.  Bu büyük hengamede takımdan ayrılanlar yerine kalanları yazmak daha mantıklı gibi. Koç İvkovic yine takımın başında. Belki bütçe değişikliği olmasaydı bu pozisyonda kalamazdı.  Takımın geride kalan tek büyük yıldızı Spanoulis.   Uzun yıllardır bir patlama yapması beklenen forvet  Vasilopoulos, Glyniadakis, Pelekanos ve Sırbistan milli takımındaki oyununu Olympiacos'a taşıyamayan Marko Keselj de takımda kalan geçen yılın oyuncuları. 

Bu yıl kadroya dahil olan oyuncular ise şöyle:

Kyle Hines:  1986 doğumlu Amerikalı forvet oyuncusunun tek euroleague deneyimi geçtiğimiz yıl Brose Basket'de oynadığı 10 maçtan ibaret. Twonations cup İstanbul'da izlediğimiz kadarıyla kendisinin çok güçlü olduğunu ve pota altını karıştırma konusunda oldukça becerikli olduğunu söyleyebiliriz. Euroleague seviyesinde yine aynı şeyleri yapabilir mi bilemeyiz ama geçen yılı 1.1 blok,  5.5 ribaund ve 12.9 sayı ortalaması ile bitirmesi iyi bir referans olabilir.  Olympiacos'un yeni yapılanmasında kendine çokça süre bulacak gibi. 


Kalin Lucas :  1989 doğumlu Amerikalı guard. NCAA'den yapılan bir transfer.  Olağan Olympiacos kadrolarında alışık olmadığımız bir durum bu.  Anadolu Efes karşısındaki oyunu ışık vermedi; en azından bunu söyleyebiliriz.

 Pero  Antic:   2001-2005 yılları arasında euroleague havası solumuş bir uzunn. 1982 doğumlu Makedon oyuncu son avrupa şampiyonasındaki performansı ile Olympiacos'a transfer olmayı başardı.   Bourousis'in yaptıklarını yapacak seviyede değil ama en azından eksikliğini bir miktar kapatır. Geçtiğimiz yılı Spartak  St. Petersburg'da geçirmişti.

Vangelis Mantzaris:  1990 doğumlu Yunan oyun kurucu.  Takımın gelecek yıllarına katkısı olacaktır ama şu anki haliyle çok zaman alması mümkün değil. Yunan alt yaş milli takımlarında iyi performans sergilediğini de belirtmek gerekir.


Matt Howard : Olympiacos'un diğer bir NCAA transferi. 22 yaşındaki amerikalı forvet  35 maçta 16.7 sayı, 7.7 ribaund istatistikleri tutturmuş.


Lazaros Papadopoulos: Beklenen seviyeye bir türlü çıkamayan Yunan pota altı. Aslında çok iyi performanslar sergiledi bugüne kadar. Dinamo Moskova takımındaki döneminde Avrupa'nın en önemli uzunları arasında gösteriliyordu.   Burada sergilediği performansla Real Madrid formasına kadar uzandı aslında. Sonrasında hızlı bir çöküş dönemine girdi. Fortitudo Bologna ve PAOK'da geçirdiği iki güzel yıl kendisini Olympiacos'a taşıdı. 31 yaşındaki oyuncunun büyük bir takımın büyük oyuncusu olması için son şansı ve bu sefer o büyük takımın  en uygun zemin imkanı var. Yıldızlarını kaybetmiş Olympiacos'da başarılı olmaması halinde son yıllarınını geçireceği en yüksek seviye Eurocup seviyesi olacak.

Martynas Gecevicius: 1988 doğumlu Litvanyalı şutör. Euroleague takip edenler için ismi çok tanıdık gelecektir bu yaşına rağmen. Pek çok oyuncu bu tanınırlığı 25-26 yaşlarında elde ediyor. Kendisinin şansı Rytas gibi oyuncu pazarlamayı bilen ve genç oyunculara şans vermekten bıkmayan bir takımda oynaması oldu. Son beş yıldır Rytas ile Avrupa kupalarında mücadele ediyor. Son iki yılını euroleague'de sırayla 14.2 ve 11.7 sayı ortalaması ile geçirdi. Litvanyalı şutörlerin genetiksel özelliği olduğu üzere ceza şutu çok iyi.

Georgios Printezis:  Sürekli geriye giden bir performans sergileyen Yunan şutör İspanya'da aradığını bulamayınca yuvasına geri döndü. Son iki yılını Unicaja Malaga'da geçiren oyuncu ilk yıl 11.7 sayı ortalaması ile oynadı ama geçen yıl en fazla sayı 13 sayı attı bir maçta ve 5.5 sayı ortalaması tutturdu. En fazla sayıyı Olympiacos deplasmanında attığını da söyleyelim.

Takımın kadrosunda üç tane daha oyuncu bulunuyor. 1990 doğumlu Papanikolaou, yine 1990 doğumlu Sloukas ve  1991 doğumlu Katsivelis.

Twonations kupasında seyretmeden önce gruptan çıkamayabilirler düşüncesinde olsam da  3. veya 4. olarak gruptan çıkacaklarını düşünüyorum. Son iki takımın ilk dörde çelme takacak güçleri yok.


CAJA LABORAL

Fernando San Emeterio, Brad Oleson ve Mirza Teletovic harici önemli oyuncualrını kaybettiler. Özellikle Huertas'ın Barcelona'ya gidişi güçlerini oldukça azalttı. Karadağlı Dusko İvanovic önderliğinde takım olma başarısını yeniden göstereceklerdir. Top 16'ya kolayca kalırlar, top 8 diğer gruplardan gelecek takımlara bağlı olarak değişir. Final -four ise mucize olur.

Kevin Seraphin:  Cholet Basket performansı sonrası NBA yolu tutan 1988 doğumlu Fransız forvet Avrupa'ya geri döndü. Takımın ilk beşini zorlamasını beklemiyorum.

Joey Dorsey: Lockout yardımıyla Avrupa'ya gelen bir NBA oyuncusu. TAkımda kaldığı sürece takıma savunma katkısı üst düzeyde oalcaktır. Splitter gittikten sonra kaos basketbolu oynayan bask ekibi için iyi bir tercih olacaktır.


Pablo Prigioni: İki yıllık Real Madrid macerasından sonra eski takımına geri dönüyor. Yaşı ilerlemiş olsa da takıma katkısı büyük olacaktır. İki yılda pek çok oyuncu gitti hatta takımın adı bile değişti ama onun bir alışma süreci geçirmesini beklemiyorum.  Geçtiğimiz yıl coşan  Huertas'ın yokluğunu aratacaktır ama  Teletovic'e dayandıkça sorun olmaz.


Milko  Bjelica: Geçtiğimiz iki euroleague sezonunda Rytas'da önemli işler yapmış olan Sırp forvet.  1984 doğumlu oyuncunun İspanya'ya gelmesinde  Caja Laboral'e karşı oynadığı iki maçta da etkili olması etken olarak gösterilebilir.
Reggie Williams: Lockout etkenli bir transfer daha.  1986 doğumlu Amerikalı şutör guard İvanovic'in zaman çizelgesinde önemli süreler alacaktır.


Geçtiğimiz yıllara göre zayıf bir Caja Laboral var karşımızda. Huertas'ı Barcelona'ya, Batista ve Barac'ı da Anadolu Efes'e kaptırdılar. Yerlerini doldurdukları söylenemez ama Brad Oleson, Mirza Teletovic, Fernando San Emeterio ve bu yıl sayı yüküne katkısı ile dikkat çekeciğini düşündüğüm Pau Ribas ile belli bir seviyenin üzerinde olacaklardır. Grup liderliğinin sahibi olmaları hiç de zor değil.




FENERBAHÇE ÜLKER


Geçtiğimiz yılın kadrosunu büyük bir oranda korudu ekibimiz ama sakatlık sorunları yaşıyorlar.  Marko Tomas,  Ukic ve Mirsad'ın sakatlıkları tam olarak geçmedi. Marko Tomas'ın kasım sonuna doğru döneceği söyleniyor. Bu süreçte yapılan transferler diğer takımların transferlerinin gölgesinde kaldı.


Curtis Jerrels:  1987 doğumlu Amerikalı oyun kurucu. Geçtiğimiz sezon Partizan forması giymişti.
Oynadığı maçlarda genelde 26-32 dakika arası süre almış, bazı maçlarda skora önemli katkılar veren oyuncu bazı maçlarda ise çok düşük sayılarda kalmış. Top 16 da 10.7 sayı ortalaması tuttursa da  ilk dört maçta 14 sayı ortalamsı yaptığını belirtelim.  Geçen yıl oynadığı 10 maçta da faul problemi olmamış. Fena bir transfer değil ama daha iyi bir oyuncu alınabilirdi, özellikle Anadolu EFes bu noktadayken.


James Gist: 1986 doğumlu Amerikalı forvet. Partizan forması giyiyordu geçen yıl. Yaz transfer döneminde doping sorunları yaşasa da Fenerbahçe Ülker'e transfer oldu. Fenerbahçe'ye seviye atlatacak bir oyuncu olmadığını düşünüyorum.


Hakan Demirel: Çok süre bulacağına inanmıyorum Engin'in sakatlığı geçtikten sonra.  Bir alternatif oyuncu olacak. Türkiye'de olmayan oyun kurucu pazarında iyi bir seçenektir alternatif oyuncu için.


Bojan Bogdanovic:  1989 doğumlu Hırvat forvet. Geçtiğimiz yılı 18 sayı ortalaması ile kapattı. Bu sayı ortalamasını yakalasa da takım oyunundan bağımsız kendi için oynayan bir oyuncu olduğu yönünde  ağır eleştiriler aldı.  2 sayılık atışta 45/96, 3 sayılık atışta 17/55 oranlarını tutturdu. 10 maçta toplam 61 faul aldırırken, 21 de faul yaptı. Kendisi için görüşüm Fenerbahçe Ülker'İn geçen yılki oyun tarzına uymadığı yönünde, bekleyip göreceğiz.


Fenerbahçe Ülker'in top 16'ya kalamaması büyük mucize olur. Gruptan 2. veya 3. olarak çıkar. Sakat oyuncular beklenenden erken düzelirse  birinci çıkma şansları da var. Top 16 turunda yeni sakatlar vermezse top 8 ihtimali çok kuvvetli.




BIZKAIA BILBAO BASKET

Euroleague kuralları gereğince aynı ülkenin takımları aynı grupta olamıyor ama İspanya bu konuda istisna. A grubu bu konuda istisna olan grup olmakla birlikte iki Bask ekibine ev sahipliği yapmasıyla belki de bir daha göremeyeceğimiz bir manzaraya sahip.

Bildiğimiz gibi Bilbao deplasmanları zordur. Bu basketbol için de böyle.  Takım Real Madrid'den D'or Fischer, Josh Fischer, Barcelona'dan Grimau ve Khimki'den Raul Lopez ile anlaştı. Bu oyuncularla geçen yıl kazanılan hak değerlendirildi. Aslında Bilbao geçen yılı ACB'de iyi bir pozisyonda bitirmedi ama play-offda yaptıkları mücadele ile finale kadar çıktılar. Finalde Barcelona'ya karşı şampiyonluk mücadelesi verdiler. Takımda Marko Banic, Axel Hercelle ve Alex Mumbru gibi önemli isimler var.

Top 16'ya kesin çıkarlar. Takımın pozisyonu ise diğer takımların durumuna göre değişecektir.

SLUC NANCY

Fransa şampiyonu tipik bir Fransız takımı profili çizecektir. Bu profille de top 16 hayali kurmaları çok zor.  Takımın bu yılki iki transferinden biri lockout etkisi ile gelen Nicholas Batum diğer oyuncu ise Pape Philliphe Amagou. Oturmuş bir takım oalmaları ve atletik olmaları avantajları ama gruplarındaki takımların gerektiğinde yavaş oyunu çok rahatlıkla oynayacakları düşünülürse işleri çok zor.

BENNET CANTU

Takım kadrosuna bakınca AC Milan kadrosuna bakar gibi hissediyor insan.  Takım kadrosunda Markonato, Basile gibi oyuncular var; yaşlı klasmandan. Diğer pek çok Euroleague takımından büyük yaş ortalamaları var. Takımdaki en genç oyuncular 1988 doğumlu olan  David Lighty ve Marco Diviach. 


İtalyan takımı olsalar da her ne kadar İtalya liginde final oynasalar da sonikiden çıkacaklarını sanmıyorum. Andrea Trinchieri İtalya'da son iki yılın en iyi koçu seçilmiş ancak bu rüya Euroleague'de işlemez. İşlerse de Olympiacos ile Bilbao düşünsün.


Grup B, Grup C ve Grup D analizleri daha sonra burada olacak. Ve belirtmek lazım Anadolu Efes ve Galatasaray Cafe Crown da gruplarından çıkarlar.






















                                      



0 yorum:

Yorum Gönder