26 Ocak 2012 Perşembe

SALON YENİ TAKIM ESKİ


Fenerbahçe Ülker, yeni salonun açılış maçında dün gece Euroleague’in en büyük hayal kırıklıklarından biri olan EA7 Milano’yu konuk etti. Özellikle muhteşem skorbordu ve modern görünümüyle oldukça etkileyici görünen Fenerbahçe Ülker Sports Arena, tıklım tıklım dolu tribünler önünde güzel bir maça sahne olamadı maalesef. Fenerbahçe Ülker, uzun zamandır ilk defa tam kadro ile maça çıktı. Parmağı kırılan Roko Ukic’in de katılımıyla, özellikle hücumda daha düzenli bir takım izleyeceğimizi umuyordum açıkçası maç öncesinde ve kolay bir galibiyet bekliyordum.

Fenerbahçe Ülker, maça Roko Ukic, Ömer Onan, Bojan Bogdanovic, James Gist ve Gasper Vidmar beşiyle başladı. EA7 Milano ise, Omar Cook, Alessandro Gentile, Stefano Mancinelli, Antonis Fotsis ve Ioannis  Bourousis ile sahaya çıktı. Atletik ve skorer forvetleri Malik Hairston’un olmaması onları hücumda olumsuz anlamda etkileyecekti ancak ben bunun defansif açıdan Milano’ya bir katkı ve düzen katacağını düşünenlerdendim. Özellikle altını çizmek istediğim noktalardan biri de, potanın çemberlerinin çok sert olması. Hatırlayanlar olacaktır, Darüşşafaka Ayhan Şahenk Spor Salonu’nun ilk açıldığı zamanlarda da, şut sokmak müthiş zordu. Fenerbahçe Ülker Sports Arena da aynı sıkıntıyı oyunculara yaşattı. Özellikle çembere temas ederek sayı olan atışlar çok azalıyor doğal olarak bu sertlik düzeyi fazla olunca. Buna bir önlem olarak, iki takım da dış şuta fazla ağırlık vermeden, potaya yüklenerek, yakın atışlar bulmayı hedefledi maç boyunca. 

Maçın ve salonun ilk basketini de Marko Tomas, içeri drive edip yaptığı jump-shot ile kaydederek tarihe geçti. Sezon başından bu yana kadrosunun kalitesine oranla çok başarısız bir seyir izleyen Milano temsilcisi, oyunun her bölgesinde çok dağınık ve savruk bir takım olarak değerlendiriliyordu. Bununla doğru orantılı olarak, yetenekli Yunan pivot Bourousis, belki de kariyerinin en kötü maçlarından birini oynuyor, geçen yıl Valencia formasıyla başımıza bela olan oyun kurucu Omar Cook ise çok silik görünüyordu. Ukic'in dönüşüyle daha organize olmasını beklediğimiz Fenerbahçe hücumları ise, onun oynamadığı maçlardan pek de farklı görünmüyordu. Uzunların istisnasız hiçbiri - rakibin uzunlarının kötü oyununa rağmen - bir varlık gösteremedi maç boyunca. Buna koç Spahija'nın anlamsız rotasyon hamleleri de eklenince, maçta kaliteli basketbol adına hiçbir şey ortaya koyamadık. EA7 Milano'nun maç boyunca yaptığı en iyi şey, savunmada iyi geri koşmaları oldu. Öyle ki, sadece 3-4 fast-break atabildi Fenerbahçe Ülker ve bu yüzden skoru koparmayı bir türlü başaramadı. İlk yarıda Stefano Mancinelli'nin fizik üstünlüğünü kullanmak adına yaptığı post-up'lar ve genellikle bire bir oynanan Fenerbahçe Ülker hücumlarıyla geçti: 30-28

İkinci yarıda maçı koparmak adına birkaç hamle deneyeceğini düşünüyordum Spahija'nın ancak pek umduğumu bulamadım. Hücumda Ukic ve Bogdanovic'in bireysel denemeleri dışında bir stratejimiz yok gibiydi ve topu dolaştırmayı bir türlü başaramıyorduk. Zaten bunu, maçı (toplamda) sadece 7 asist ile bitirmemizle rahatça görebiliyoruz. EA7 ise, Drew Nicholas'ın üçlükleri ve Fotsis&Rocca ikilisinin giderek artan mücadelesi ile oyuna tutunuyordu. Maçı sadece 8 oyuncu oynatarak tamamlayan EA7'ye karşı, 11 oyuncu kullanıp belli bir oyun tutturamamak ve farkı arttıramamak ise Fenerbahçe Ülker adına çok eksi bir faktör olarak göze çarptı. Son periyotta kopacak gibi olan maçta Fotsis ile ayakta kalan EA7, fark 2 sayıyken yine Fotsis'in kaçırdığı üçlükle maçtan 65-63 mağlup ayrılmaya razı oldu. 

Maç hakkında gerçekten söylenecek çok olumlu şey yok iki takım adına da. Son derece kalitesiz ve kötü bir oyun oynandı. Özellikle koç Spahija'nın Vidmar'ı, sonra da bir ara Tomas ile Bogdanovic'i resmen benche gömmesi izleyenlere saç baş yoldurdu. İkinci oyun kurucu Curtis Jerrells ve power forvet James Gist'in dağınık ve sorumsuz oyunları da buna tuz biber ekti. En azından rahatlıkla TOP8'e kalmasını beklediğim Fenerbahçe Ülker, Unics Kazan'ın deplasmanda Panathinaikos'u mağlup etmesiyle gruptan çıkamama tehlikesiyle karşı karşıya kaldı. Bundan sonra her maç final ve bu takım finalleri hiç iyi oynamıyor...

0 yorum:

Yorum Gönder