18 Ocak 2012 Çarşamba

TOP 16 BAŞLARKEN: İLK GÜN MAÇLARI

Bugün Euroleague'in grup aşamasının ardından, gruplarında ilk 4 sırayı alan 16 takımın katıldığı Top 16 aşaması start alıyor. Temsilcilerimiz Anadolu Efes, Fenerbahçe Ülker ve Galatasaray Medical Park'ın grup aşamasında başarılı olması ve üçünün de Top 16'ya kalması, heyecanımızı ve beklentilerimizi arttırıyor doğal olarak. Dilerseniz, bugün oynanacak üç maçın analizi ve tahminlerimle Top 16 aşamasına başlayalım:

Unics Kazan - Fenerbahçe Ülker: Top 16'nın ilk maçı olan mücadele, Türkiye saatiyle 18:00'de başlayacak.Lojistik açıdan Avrupa'nın kuşkusuz en uzak ve zor deplasmanına gidiyor Fenerbahçe Ülker, üstelik takımın lideri Roko Ukic'ten yoksun olarak. Unics Kazan, grup aşamasında son derece başarılı maçlar çıkardı ve beklenenin üzerinde galibiyet aldı. Savrasenko, Samoylenko ve Veremeenko gibi tecrübeli Rus oyuncuların yanı sıra, genelde şutör ve bireysel yetenekleri üst seviyede ABD'li oyunculardan kurulu Kazan takımı, kadrosuna son takviyeyi, eski Efes'li Bostjan Nachbar ile yaptı. Nachbar'ın, içeride Savrasenko ve Wilkinson gibi oyuncuların fiziksel oyunlarına dış şut tehdidi katacağı aşikar, ancak kariyerindeki düşüşten ötürü verimliliğini  bekleyip görmek en mantıklısı gibi görünüyor. Samoylenko & Greer ikilisinin, Jerrells ve Engin'e karşı büyük bir üstünlük sağlayacağını düşünmüyorum. Özellikle Samoylenko'nun yaşı ve Greer'ın savunma zaafları zaten bilinmekte.

Kazan'ın, seyircisinin de katkısıyla, sert ve agresif oynayacağını, bol bol dış şut deneyeceğini tahmin ediyorum. Burada da maçın kilidi yatıyor kanımca. Sakatlıktan sonra düzelme emareleri gösteren Marko Tomas, Ömer, Preldzic ve Bogdanovic ile şutör guard ve forvet mevkilerinde Fenerbahçe Ülker çok ağır basıyor. Kazan'ın keskin şutörleri, eski dost Domercant ve Terrell Lyday'e yapılacak savunma, büyük önem arz etmekte. Uzunların mücadelesinde ise Vidmar'ın yine faul problemine gireceği kesin gibi olduğundan, Oğuz ve Kaya'nın sertlik dozajını mümkün olduğu kadar arttırmaları gerekiyor, keza tecrübeli Savrasenko burada başımıza iş açabilir. Gist'in savunmada bir şey yapmadığından artık tümüyle emin oldum, onun vereceği katkı, çabukluğu ve iyi sıçramasıtyla, çemberden seken şutların toplanmasından ibaret kalacaktır.

Ukic olmadan oynamak çok zor olacak. O ne kadar formsuz da olsa, takımı çekip çevirebilen bir liderdi. ancak Kazan'ın oyun kurucuları da çok büyük yıldızlar değil. Eğer biraz koş-koş basketbolu oynayabilirsek ve savunma ribaundlarında ezilmezsek, bu maçtan kesinlikle galip ayrılırız. Set hücumlarında çok başarılı olabileceğimiz bir maç gibi görünmüyor Kazan mücadelesi. Mümkün olduğunca tempo yapıp uzunlarını etkisizleştirmeli ve fast-break atmalıyız. Bunu söylememin bir nedeni de, maç başına yapılan asist kategorisinde, Euroleague'in en başarısız takımı olmamız.

Netice olarak, Kazan deplasmanı kolay geçmeyecektir ama ben Fenerbahçe Ülker'in zor da olsa bu maçı kazanacağını düşünüyorum. Yüksek ama yakın skorlu bir maç bekliyorum.


Olympiacos - CSKA Moskova: Grup aşamasında çok da iyi bir görüntü vermeyen Olympiacos, ard arda yaptığı transferlere ve düştüğü grubun dengeli olmasına güveniyor. Bildiğiniz gibi, bu grubun diğer iki takımı Galatasaray ve Efes. E Grubu'nun bu ilk mücadelesinde, Yunan ekibinin rakibi, Euroleague'in tartışmasız favorilerinden, namağlup CSKA. Yıldızlar topluluğu CSKA, belki de en büyük transferini AK-47'yi (Andrei Kirilenko) NBA'e kaptırmayarak yaptı. Bu maçta da takımda sakat veya cezalı oyuncuları bulunmuyor. Dolayısıyla, onlar için söylenecek fazla söz yok, kadroyu incelemek yeterli.

Olympiacos ise, kurt coach Ivkovic ile, geçtiğimiz yıllara nazaran daha mütevazi bir kadroyla yola çıktı. Antic, Hines gibi uzun oyunculardan beklenen katkıyı alamayan takım, grup aşamasında gerçekten çok zor haftalar yaşadı. Takımı güçlendirmek adına, Partizan'dan ayrılan delici guard Acie Law, Caja Laboral'den power forvet Richard Dorsey transfer edildi. Takımın beyni Spanoulis iyileşti ve hazır durumda. Vasilopoulos  dışında eksiği bulunmayan Olympiacos'ta, Papadopoulos da oynayacak hale geldi. Özellikle Spanoulis'in oyunda olmadığı anlarda Acie Law ve Kalin Lucas'ın takımı nasıl idare edeceği büyük önem taşıyor takım adına. Bunu zamanla göreceğiz. Uzunlarından pek verim alamayan takım, Dorsey'nin gücüne ihtiyaç duyacaktır. Bu maç için görüşüm, kısır bir skorlu ancak CSKA'nın kazanacağı bir maç olacağı yönünde. CSKA'nın sert savunma ve büyük baskı ile karşılaşacağını söylemek zor değil. Yine de tecrübeleri ile Atina'dan çıkmayı bilirler. Alt ihtimali kuvvetli.

Montepaschi Siena - Bizkaia Bilbao: Top 16 F Grubu'nun ilk maçı. İki çok beğendiğim takımın mücadelesi, büyük ihtimalle Euroleague'i neden sevdiğimi bana bir kez daha anımsatacak şekilde geçecektir. Bol itiş kakış, pota altı mücadelesi, planlı ve defansif oyunun en güzel örneklerini görmeyi umduğum bir müsabaka. Bilbao, gerçekten de - daha önce defalarca söylediğim gibi - 'belalı' bir takım. Hücumda ve savunmada çok seçeneği olan, tecrübeli ve asla pes etmeyen bir takım. Fizik güzü çok yüksek kısalara ve eğer gününde olursa, oyun kurucu Jackson gibi büyük bir silaha sahipler. Faul yaptırma ve serbest atış çizgisine gitme şampiyonu Marko Banic, güçlü D'Or Fischer ve Mavroeidis gibi uzunlara, Vasiliadis, Grimau, Hervelle ve Mumbru gibi over-size 3 numaralar eşlik ettiğinde, çember altını resmen cehenneme çevirebiliyorlar. Diğer oyun kurucular Raul Lopez ve Josh Fisher etkili olamadığı takdirde, Aaron Jackson'un oyun kurucu mevkisinde tek kalması ise bir dezavantajları gibi görünüyor.

Siena ise, bildiğiniz üzere, tam bir makine. Rakocevic değil, NBA'den Sam Cassell gelse (ki kendisi pas verme özelliği olmayan bir oyuncuydu) bu makine bozulmayacak gibi görünüyor. Uzun süreli sakatlıkları bulunan Rimantas Kaukenas ve Lavrinovic'lerden Ksistof, yine yoklar Sürekli sakatlık sorunu yaşayan yıldız oyun kurucu McCalebb ise oynamaya hazır ancak onun durumu bu yıl gerçekten bir muamma. Bilbao'da ise eksik yok. Siena'nın silahları gerçekten bireysel olarak büyük isimler ancak onlara asıl gücü veren, şahane takım oyunları ve tecrübeleri. Andersen, Stonerook, Moss, Thornton, Ress, Aradori, Zizis gibi oyuncuları ile Siena bu maçı kazanmak adına büyük favori görünüyor. Ancak rakip Bilbao olunca, hiçbir zaman erken ve kesin konuşmamak gerek. Çok sert, düşük tempolu, set hücumlarıyla geçen bir maç bekliyorum. Siena zor da olsa kazanır ve yüksek bir skor oluşmaz kanaatindeyim.

0 yorum:

Yorum Gönder