7 Aralık 2011 Çarşamba

FENERBAHÇE ÜLKER DEPLASMANDA KAZANDI


            Euroleague'in grup aşamasının sondan üçüncü maçında Fenerbahçe Ülker, evindeki ilk maçı kaybettiği SLUC Nancy ile deplasmanda karşılaştı. Lokavtın bitmesinin ardından en değerli oyuncusu Nicolas Batum'un Portland Trail Blazers'a dönmek zorunda kalması, ev sahibi ekibi oldukça zor durumda bırakmıştı. Bu büyük eksiğe rağmen amaçları, Fenerbahçe'yi - daha önce hiç kaybetmedikleri evlerinde - yenerek, galibiyet ve mağlubiyet sayılarını eşitlemekti. Nancy kazansaydı iki takımın 8. hafta sonrası galibiyet-mağlubiyet sayısı 4-4 olacaktı ve Nancy'nin Top16 iddiası kuvvetli biçimde sürecekti.

            Genel olarak kuvvetli, atletik ancak basketbol zekası zayıf oyunculardan kurulu Nancy takımı, Fenerbahçe karşısına Akingbala, Shuler, Linehan, Sanmcik ve Moerman beşiyle çıktı. Fenerbahçe Ülker ise maça Ukic, Ömer, Bodganovic, Gist ve Vidmar ile sahaya çıktı. Hafta sonu oynadığı ve 17 sayıyla kazanılan Erdemir maçındaki agresif savunması ile dikkat çeken Fenerbahçe Ülker, maça da bu savunma direncini göstererek başladı. Euroleague'in en az üç sayılık atış deneyen takımlardan biri olan Nancy, bu sezon adından sıkça bahsettiren güçlü pivot Akingbala ile pota altını etkili kullanmayı amaçladı maçın başında. Vidmar'ın (her maç olduğu gibi) faul problemine girmesinin ardından, Akingbala'yı savunma görevi Oğuz Savaş'a kaldı. Birkaç maçtır toparlanma emareleri gösteren Oğuz, Kaya ve Gist'in de zaman zaman yardım savunmasına katılmasıyla Akingbala'nın karşısında fena durmadı diyebiliriz. Jamal Shuler ve Moerman'ın dış şutları da etkisiz olunca, Nancy'nin skor bulma opsiyonları iyice kısıtlanmış oldu ilk devrede. Nitekim, takımın en skorer oyuncusu Moerman, maçı 0/5 üçlük ile tamamladı. İyi savunma yapan ve Nancy'nin güçlü oyuncularına bire bir müdafaada ezilmeyen Fenerbahçe Ülker, hücumda ise aynı verimliliği gösteremedi. Geçen hafta Olympiakos ve hafta sonu Erdemir karşısında rahatça gözlemlenebilen içeriden oynama arzusu, hücumdaki zaman zaman baş gösteren dağınıklığın arasında dikkati çeken bir unsur oldu. Bojan Bogdanovic ve Emir Preldzic, penetreler üzerinden bir hayli sayı üretti maç boyunca. Ancak hep vurguladığım gibi, bu takımın yarısı olan Roko Ukic'in kötü oyunu ve durgunluğu, Fenerbahçe'nin ilk yarıda hücumda etkinliğini çok azalttı ve farkın büyümesini engelledi. İlk yarıda 32 sayı üretebilmemizin nedenlerinin başında bu geliyordu. Devre sonucu 32-25 idi.

         İkinci yarıya her zamanki 3. periyot fobisiyle başladık. Nancy, oyuna tutunabilme adına tempoyu arttırmaya ve temasları sertleştirmeye çalışırken, Fenerbahçe Ülker de direncini korumaya devam ediyordu. Shuler'in soktuğu birkaç şut, taraftarı havaya soksa da, Preldzic ve ikinci yarıda çok iyi oynayan Jerrells ve Gist buna engel oldu. Bu arada, Curtis Jerrells'ın inanılmaz toparlanmasına dikkat çekmeden edemeyeceğim. Euroleague'i yeni yeni öğrenen çocuklar gibi bocalayan Jerrells, Ukic'in dinlendirdiği anlarda durumu idare eden bir emanetçiden, delici ve akıllı bir oyun kurucuya hızla dönüşmekte. Bogdanovic, Preldzic ve Jerrells üçlüsünün sürekli potaya gitmeye çalışması, ikinci yarıdaki hücumlarda Fenerbahçe Ülker'i çok rahatlattı. Nitekim bu üçlü toplam 38 sayı, 8 asist üreterek, Nancy'nin ipini çeken isimler oldu. Gist'in savunmadaki bazı aksaklıklarına rağmen, hücumdaki etkinliği ve takım için oynamaya çalışması, ona 16 sayı ile maçın en skoreri olma fırsatı verdi. Yine de Akingbala'nın 11 sayı, 9 ribaund yapması, daha da önemlisi post-up savunması karşısında bazı kolay sayılar yenmesi, pota altında görülen eksiklerdi. İyi bir lidere ve keskin bir şutöre sahip olmaya Nancy, zaman geçtikçe ve taraftarı beklenenin aksine susunca, panikledi ve oyun disiplinini tümüyle kaybetti. Maç da, beklenenden çok daha kolay biçimde 73-53 Fenerbahçe Ülker lehine neticelendi. 

           Diğer taraftan, Bennet Cantu'nun deplasmanda Bizkaia Bilbao'yu, veteran şutör Gianluca Basile'nin son saniye üçlüğüyle yenmesinin ardından, bugün oynanacak Olympiakos-Caja Laboral maçı iyice önemli bir hale geldi. Olympiakos grupta sonuncu durumda ve  kazanmaktan başka çaresi kalmadı. Caja Laboral de kazanıp, liderliğe doğru ilerlemeyi sürdürmek istiyor. Grup için yarından sonra konuşmak daha mantıklı olacaktır ama Fenerbahçe Ülker, şu anda 5-3 durumda ve Top16 için çok çok avantajlı. 

            Sıradaki hedef liderlik. Bakalım Fenerbahçe bu gruptan lider çıkabilecek mi? Giderek düzelen oyun, bunun ışıklarını vermiyor değil.

0 yorum:

Yorum Gönder