15 Aralık 2011 Perşembe

GALATASARAY MP TOP 16 VİZESİNİ ALDI

Tarihinde ilk yer aldığı Euroleague'de, eleme turlarından başlayan iyi bir performansla mücadelesini sürdüren Galatasaray Medical Park, çok net biçimde favori çıktığı maçta sahasında Union Olimpija'yı 80-59 mağlup ederek Top 16'ya kalmayı başardı. Maçtan önce de gruptan çıkmayı neredeyse garantilemiş olan Galatasaray, Abdi İpekçi'yi dolduran taraftarlarına mutlu bir gece yaşattı. Euroleague'in D Grubu'nda maddi sıkıntıları had safhada olan Olimpija ve Asecco Prokom gibi iki takımın yer alması, birkaç maçın ardından grubun kaderini belirlemişti adeta. Olimpija'dan birer birer ayrılan oyuncuların neticesinde Olimpija, grubun 9. maçına adeta çoluk çocukla çıkmak zorunda kaldı. Şöyle ki, takımda 25 yaşından büyük bir oyuncu bile yoktu.

Maça istekli ve iyi savunma yaparak başlayan Galatasaray, rakibin özellikle boyalı alandan etkili olmasına engel olamadı. Özellikle Rothbart ve Thompson pota altında adeta cirit attı. Dış oyuncularının yetersizliğinin sıkıntısını çeken Olimpija, topu içeriye aktarmayı sürekli olarak deneyip, bu handikapını aşmaya çalıştı. Hücumda ise bilindik planlarının dışında fazla bir yenilik göremedik Galatasaray'dan. Tutku'nun zaman zaman parlayan oyunu, Andric ve Shumpert'ın göze batmasına yetmedi. Sıkıntı yaşanan dönemlerde genç Furkan takımına büyük yardım sağladı. Galatasaray'daki hücum yetersizliği (veya istikrarsızlığı), takımın savunmaya çok ağırlık vermesinden kaynaklanabilir ancak özellikle ilk yarıda pota altı savunması çok büyük zaaf gösterdi. Haluk Yıldırım ve Lakovic'in iyi oyunlarına ve sayılarına rağmen, Shipp ve Lucas mücadeleden başka fazla bir şey koyamadılar sahaya. İlk yarı başa baş bir mücadeleye sahne oldu ve 39-35 Galatasaray üstünlüğüyle sonuçlandı.

Maçın ikinci yarısının daha rahat geçeceği aşikardı. Hem tecrübesiz, hem de dar rotasyonla mücadele eden Olimpija, bir yerde havlu atacaktı. İkinci yarı tam olarak da böyle geçti. Toplam 10 oyuncuyla gelen Olimpija, bunların sadece 7'sine süre verdi. (iki oyuncu da 1 dakika kadar oynadı). Mesela, 22 dakika oynayan Arnavut oyun kurucu Kastrati, 1994 doğumluydu ve takımına fena katkı vermedi. İkinci yarı Lakovic ve Andric'in biraz daha etkin olması ve Olimpija hücumlarının iyice temposuzlaşmasıyla fark açıldı. Savunmada işi çok kolaylaşan Galatasaray MP, hızlı hücumlarla açtığı farkı sürekli büyüttü ve maçtan 80-59 galip ayrılıp Top 16'ya adım attı.

Galatasaray'ı bu başarısından ötürü gerçekten kutlamak gerek. Yeni yeni oluşturmaya başladıkları takımla, özellikle ön elemeleri geçmek hiç kolay değildi. Ancak takımın daha da ilerlemesi için gitmesi gereken çok yolu var. Sertliğin ve itiş kakışın çok daha fazla olacağı Top 16 turunda, muhakkak pota altını güçlendirmesi gerekli. Dünkü maçta dahi, boyalı alan savunmasında sorun yaşanması buna iyi bir örnek. Ayrıca hücumda yapacaklarını çeşitlendirmeleri gerekiyor. Lakovic ve özellikle Ender'in şut performansı hiçbir zaman çok güvenilir olmamıştır. Lucas ve Shipp'in verecekleri katkı, burada büyük önem taşıyor. Yine de, her maçta elinden geldiğince mücadele etmeye ve savunma yapmaya çalışan Galatasaray takımı için Top 16 büyük bir başarıdır, özellikle Oktay Mahmuti'yi tebrik etmeli bu başarı için.

0 yorum:

Yorum Gönder